Sami Kuhmonen

Digitaalinen Portfolioni

TFT Proto + Netduino 2 Plus

Hankin MicroElektronikan TFT Proto -näytön, jossa on 320x240 pisteen paneeli sekä nelijohtiminen resistiivinen kosketusmoduli. Näyttömoduli on MI0283QT-2 ja ohjausmoduli on HX8347-D.

TFT-moduli ja kaapeli

Modulissa on 40-pinninen liitäntä, joten luonnollisesti paras tapa kytkeä se testejä varten on 40-johtiminen IDE-kaapeli. Näitä löytyi varastosta, joten toisen pään liitin poikki, johtimet irralleen ja juottamaan kiinni.

Riippuen kytkentätavasta johtoja pitää kytkeä kontrolleriin eri määrä. Itse tein ensimmäiseksi testiksi 8-bittisen rinnakkaisliitynnän, jolloin tarvitaan CS, WR, RS ja kahdeksan datalinjaa. Näiden lisäksi toki taustavalolle johdot, virtalähteen kytkentä sekä neljä linjaa, joilla asetetaan kytkentätapa (IM0-3).

TFT johdotettuna

Sen jälkeen aloin kirjoittaa ohjelmaa, jolla saisi näytön tekemäänkin jotain. Dokumentaatio oli vähän heikompaa, mutta sain kaiveltua eri lähteistä tietoja. Lopulta löysin sekvenssin, jolla näytön ohjainpiirin sai käynnistämään näytön. Lopputulos oli luonnollisesti kohinaa.

TFT käynnissä

Tämän jälkeen kirjoittamaan dataa näyttömuistiin. Johtuen Netduinon tavasta ajaa koodia (ei JITtiä vaan CLI-koodi tulkataan) datansiirto ei ole kovin nopeaa. Ruudullisen kirjoittaminen pikseli kerrallaan rinnakkaisliitännällä kesti noin 30 sekuntia. Mutta sentään tuli kuva!

Myöhemmin tutkin SPI-liityntää, koska sillä saisi siirrettyä dataa suoraan puskureista täydellä teholla eikä hitaasti CLI-koodilla. Senkin kanssa tuli hieman ongelmia eikä piirin toiminnan takia (CS-linja pitää käyttää ylhäällä aina blokin jälkeen) voinut kerralla lähettää koko blokkia. Toki dataa voi siirtää isomman kasan yhdessä blokissa. Enkä ole täysin varma onko tämä ihan normaali tapa SPIn suhteen kun en sitä ole aiemmin käyttänyt.

TFT ja ensimmäinen kuva

Tämän jälkeen tietysti piti saada testattua kosketusnäyttöä. Tähänkään ei oikein kunnollista tietoa löytynyt, varsinkaan MikroElektronikalta. Löysin lopulta NXP Semiconductorsilta Application Note 10675:n, jossa puhuttiin tällaisesta kytkennästä. Joten ei kun ihmettelemään.

Arduinojen jne kanssa väki näyttää käyttävän tekniikkaa, jossa pinnejä asetetaan eestaas käyttöön ja kelluviksi ja analogiporttia vaihdellaan digitaaliportiksi. Netduinon kanssa tämä ei ole niin helppoa, joten päätin toteuttaa liitynnän kahdella lisäpiuhalla. Ja sehän toimi!

TFT kosketusnäytöllä

Video kosketusnäytön käytöstä. Tässä videossa käytössä jo SPI-liityntä tiedonsiirtoon, joten ruudunpiirto on nopeampaa (kuten huomaa ruudun tyhjenemisestä).